Select Page

Καρλ Σάντμπεργκ

Καρλ Σάντμπεργκ

O Αμερικανός ποιητής, ιστορικός και μυθιστοριογράφος, Καρλ Σάντμπεργκ (Carl Sandburg) θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες μορφές του λογοτεχνικού κινήματος της Αναγέννησης του Σικάγο. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 υπήρξε ως ένας από τους πιο διάσημους ποιητές των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ του απονεμήθηκε τρεις φορές το βραβείο Pulitzer. Γεννήθηκε στο Galesburg του Ιλινόις στις 6 Ιανουαρίου 1878. Ήταν το δεύτερο από τα εφτά παιδιά των Σουηδών August και Clara Johnson, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Sandburg πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία καθώς η οικογένεια του, παρά τη σκληρή εργασία του August ως σιδηρουργού, ήταν αρκετά φτωχή. Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο μόλις σε ηλικία 13 χρονών για να βοηθήσει οικονομικά τους δικούς του (οι οποίοι είχαν επιλέξει να αλλάξουν το επώνυμό τους σε Sandburg) ασκώντας διάφορα επαγγέλματα όπως γαλατάς, κτίστης και αχθοφόρος. Μάλιστα σε ηλικία 17 χρονών βρέθηκε στο Κάνσας για να εργαστεί. Τρία χρόνια αργότερα κατατάχθηκε εθελοντικά στο στρατό κατά τη διάρκεια του Αμερικανο-Ισπανικού πολέμου υπηρετώντας στο Πουέρτο Ρίκο για οχτώ μήνες, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να πολεμήσει. Τελικά πείστηκε από κάποιο άλλο στρατιώτη να εγγραφεί στο Lombard College το οποίο βρισκόταν στη γενέτειρά του, το Galesburg. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να καλλιεργεί το ποιητικό του ταλέντο. Έγινε μέλος του Poor Writers’ Club, μιας λογοτεχνικής ομάδας της οποίας τα μέλη συναντιόταν τακτικά για να διαβάσουν και να αναλύσουν ποιήματα. Ο ιδρυτής της, καθηγητής Philip Green Wright, όχι μόνο ενθάρρυνε το νεαρό Sandburg να ασχοληθεί εντατικά με το γράψιμο αλλά τον βοήθησε και στην έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής. Ονομάστηκε Reckless Ecstasy (1904) και εκδόθηκε σε μορφή φυλλαδίου. Ακολούθησαν οι συλλογές Incidentals (1907) and The Plaint of Rose (1908), οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους εκδόθηκαν χάρη στη βοήθεια του Wright.

Ο Sandburg παρέμεινε στο κολέγιο για τέσσερα χρόνια χωρίς ωστόσο να μπορέσει να πάρει το πτυχίο του. Εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1903 για να επικεντρωθεί στη συγγραφή. Εγκαταστάθηκε στο Μιλγουόκι όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος κυρίως στη Milwaukee Leader. Επίσης δούλεψε για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Wisconsin και υπήρξε γραμματέας του σοσιαλιστή δημάρχου της πόλης. Εκείνη την περίοδο παντρεύτηκε τη Lillian Steichen, αδερφή ενός γνωστού φωτογράφου της εποχής, με την οποία έκαναν τρεις κόρες. Τελικά μετακόμισαν στο Σικάγο όπου ο Sandburg εργάστηκε ως δημοσιογράφος για τη Chicago Daily News.

Η πρώτη του ποιητική επιτυχία ήρθε το 1914 με τη δημοσίευση του ποιήματος “Chicago” στο περιοδικό Poetry της Harriet Monroe, το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο τόσο στην Αναγέννηση του Σικάγο όσο και στην ανάδειξη των σημαντικότερων ποιητικών φωνών της εποχής. Τα επόμενα δέκα χρόνια δημοσίευσε τέσσερις ποιητικές συλλογές. Η πρώτη ονομάστηκε Chicago Poems και κυκλοφόρησε το 1914. Έγινε δεκτή με ενθουσιασμό ανοίγοντας το δρόμο για μια λαμπρή λογοτεχνική καριέρα. Η επόμενη ποιητική του συλλογή Cornhuskers δημοσιεύτηκε το 1918 και του χάρισε το πρώτο του βραβείο Pulitzer. Ακολούθησαν οι Smoke and Steel (1920) και Slabs of the Sunburnt West (1922).

Στόχος του ήταν να υμνήσει τον εργαζόμενο λαό της Αμερικής γράφοντας ποιήματα που θα μπορούσε ταυτόχρονα να κατανοήσει ο καθένας. Έτσι έγραφε σε ελεύθερο στίχο και χρησιμοποιούσε απλή γλώσσα με το ρυθμό των ποιημάτων να μιμείται αυτόν της καθημερινής ομιλίας. Όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει: «Απλά ποιήματα για απλούς ανθρώπους». Η θεματολογία του επικεντρωνόταν στα αστικά κέντρα της Αμερικής, όπως το Σικάγο, τα οποία πίστευε πως αποτελούσαν πλέον τον πυρήνα της χώρας. Ήρωες των ποιημάτων του ήταν οι καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αποτελούσαν τα θύματα της συνεχιζόμενης προόδου και της βιομηχανικής κοινωνίας. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσίαζε η άποψη του Sandburgότι οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι οι διανοητές τους θα ήταν αυτοί που θα όριζαν το πεπρωμένο τους. Τα πολιτικά του ποιήματα υμνούν τις προσπάθειες του απλού κόσμου και εκφράζουν την οργή του ποιητή για τα δεινά και τις αδικίες εις βάρος τους, εκπληρώνοντας έτσι το ρόλο που πίστευε πως είχε ως ποιητής. Συνεπώς χαρακτηρίστηκε δίκαια ως ποιητής της δημοκρατίας και του λαού. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί πως ο Sandburg δεν έγραψε μόνο πολιτικά ποιήματα. Πειραματίστηκε και με άλλες μορφές ποίησης όπως η λυρική ή η εικονιστική.

Εκτός από την ποίηση, ο Sandburg ασχολήθηκε και με άλλα λογοτεχνικά είδη. Για παράδειγμα, δημοσίευσε τρεις συλλογές ιστοριών για παιδιά. Η πρώτη ονομάστηκε Rootabaga Stories και εκδόθηκε το 1922. Ακολούθησαν οι Rootabaga Pigeons (1923), και Potato Face (1930). Σκοπός της συγγραφής τους ήταν η δημιουργία «αμερικανικών παραμυθιών» που να απευθύνονται στα παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι σε αυτές οι ιστορίες βρίθουν από αμερικανικά σύμβολα όπως τρένα και ουρανοξύστες. Ο Sandburg επίσης έγραψε μια πολύτομη βιογραφία του Abraham Lincoln από το 1926 ως το 1939. Στόχος του ποιητή ήταν να παρουσιάσει το Lincoln ως ένα λαϊκό ήρωα, ο οποίος αντιπροσώπευε τις σπουδαιότερες αξίες του έθνους. Ο πρώτος τόμος, Abraham Lincoln: The Prairie Years, υπήρξε και η πρώτη του εμπορική επιτυχία. Οι επόμενοι 4 τόμοι της βιογραφίας, Abraham Lincoln: The War Years, του χάρισαν το βραβείο Pulitzer το 1940. Επιπλέον συνέχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με τη Chicago Daily News για οχτώ χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 1922 ως το 1930. Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου έδωσε μια σειρά διαλέξεων σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο ποτέ δεν εγκατέλειψε το γράψιμο. Για παράδειγμα, δημοσίευσε το μυθιστόρημα Remembrance Rock καθώς και την αυτοβιογραφία Always the Young Strangers. Το 1951, του απονεμήθηκε για δεύτερη φορά το βραβείο Pulitzer για μια ποιητική του συλλογή (Complete Poems.)

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η σχέση του με τη μουσική. Ο Sandburg αγαπούσε την παραδοσιακή αμερικανική μουσική. Συνήθιζε να παίζει μπάντζο και κιθάρα κατά τη διάρκεια αναγνώσεων ή διαλέξεων. Μάλιστα η ανθολογία American Songbang, η οποία περιείχε αμερικάνικα παραδοσιακά τραγούδια, έγινε δεκτή ευρείας αποδοχής. Επίσης το 1959 του απονεμήθηκε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση του Πορτραίτου του Λίνκολν από τον Aaron Copland και τη φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Sandburg υπήρξε υπέρμαχος του κινήματος για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα. Μάλιστα ήταν ο πρώτος λευκός που βραβεύτηκε από τον N.A.A.C.P. ,τoν αμερικάνικο Εθνικό Σύλλογο για την Πρόοδο του Έγχρωμου Πληθυσμού.

Το 1945, ο Sandburg μαζί με την οικογένειά του μετακόμισαν στη Βόρεια Καρολίνα. Εκεί παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού του έργου. Τελευταίες του ποιητικές συλλογές ήταν οι Harvest Poems, 1910-1960 (1960) και Honey and Salt (1963). Πέθανε στις 22 Ιουλίου 1967 με τις στάχτες του να μεταφέρονται στη γενέτειρά του το Galesburg, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Lyndon Johnson, είπε για το θάνατο του Sandburg: «Ο Carl  Sandburg ήταν κάτι παραπάνω από τη φωνή της Αμερικής…ήταν η ίδια η Αμερική.»


Πηγές:
The Norton Anthology of American Literature (volume D)
Carl Sandburg-Chicago Poems http://carl-sandburg.com/biography.htm
Carl Sandburg Home http://www.nps.gov/carl/learn/historyculture/people.htm
poets.org http://www.poets.org/poetsorg/poet/carl-sandburg

The following two tabs change content below.

Κουνουγάκης Μάνος

Γεννήθηκε το 1985 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ με ειδίκευση στην Αμερικάνικη Λογοτεχνία. Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στις τραγωδίες της Αγγλικής Παλινόρθωσης. Συγγραφικά ασχολείται με το διήγημα, την ποίηση και τη θεατρική γραφή. Κείμενα, άρθρα και μεταφράσεις του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανήκει στη τριμελή συντακτική ομάδα του περιοδικού Prachya Review, από το Mπαγκλαντές. (www.prachyareview.com/)

Latest posts by Κουνουγάκης Μάνος (see all)

About The Author

Γεννήθηκε το 1985 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ με ειδίκευση στην Αμερικάνικη Λογοτεχνία. Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στις τραγωδίες της Αγγλικής Παλινόρθωσης. Συγγραφικά ασχολείται με το διήγημα, την ποίηση και τη θεατρική γραφή. Κείμενα, άρθρα και μεταφράσεις του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανήκει στη τριμελή συντακτική ομάδα του περιοδικού Prachya Review, από το Mπαγκλαντές. (www.prachyareview.com/)