Select Page

Oυίλιαμ Κόνγκριβ

Oυίλιαμ Κόνγκριβ

Ο Γουίλιαμ Κόνγκριβ (William Congreve) ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής της περιόδου της Παλινόρθωσης.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1670 στο Bardsey του Δυτικού Yorkshire κοντά στο Λιντς. Ωστόσο τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ιρλανδία όπου ο πατέρας του, αξιωματικός του στρατού) είχε εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου ΙΙ. Σπούδασε αρχικά στο Kilkenny School και έπειτα στο Trinity College του Δουβλίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με το μετέπειτα σπουδαίο λογοτέχνη Jonathan Swift, με τον οποίο μάλιστα σύναψε μια θερμή φιλία που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Σύμφωνα με αρκετούς βιογράφους του, ο Κόνγκριβ κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Trinity έγραψε το πρώτο του βιβλίο, το μυθιστόρημα Incognita; or, Love and Duty Reconciled, το οποίο δημοσιεύτηκε με το ψευδώνυμο Κλεόφιλος (Cleophil) το 1692. Μετά την επανάσταση του 1688 ο Κόνγκριβ και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο πατρικό τους στο Staffordshire. Εκεί ο Κόνγκριβ παρέμεινε για δύο χρόνια αρχίζοντας παράλληλα τη συγγραφή του πρώτου του θεατρικού έργου, The Old Bachelor . Έπειτα σπούδασε Νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε λόγω της αγάπης του προς τη Νομική Επιστήμη. Ήταν απλά μια εξαιρετική αφορμή για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής της Αγγλίας.

Έτσι παράλληλα με τις σπουδές του ο Κόνγκριβ ασχολήθηκε με τη συγγραφή και ιδιαίτερα με το θέατρο και την ποίηση στα οποία αφιέρωνε όλο και περισσότερο χρόνο. Μόλις σε ένα χρόνο γνωρίστηκε με το John Dryden, τη σημαντικότερη λογοτεχνική προσωπικότητα της εποχής. Μάλιστα το 1692 συνεργάστηκαν στη μετάφραση των σατιρικών έργων των Πέρσιου και Γιουβενάλη ενώ δημοσίευσε και κάποια ποιήματα στο Miscellany του Charles Gildon. Το The Old Bachelor, ανέβηκε τον Ιανουάριο του 1693, πριν ακόμα ο Κόνγκριβ κλείσει τα 23 του χρόνια, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό συντέλεσε βέβαια και η επιμέλεια του Dryden καθώς και η συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών της εποχής. Την επόμενη χρονιά έγραψε το Double Dealer, το οποίο αν και ήταν  καλύτερο από πλευρά δομής και εγκωμιάστηκε από  τον ίδιο το Dryden δε μπόρεσε να έχει τη τεράστια αποδοχή του The Old Bachelor.  Το τρίτο του έργο  Love for Love τον καθιέρωσε ως ένα από τους κυριότερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής. Ανέβηκε στα εγκαίνια ενός δεύτερου λονδρέζικου θεάτρου (προηγουμένως υπήρχε μόνο το Βασιλικό Θέατρο) στην περιοχή Lincoln’s Inn Fields την Άνοιξη του 1695. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης ο Κόνγκριβ έγινε ένας από τους διευθυντές του θεάτρου έχοντας την υποχρέωση να γράφει ένα έργο το χρόνο. Μια υποχρέωση στην οποία όμως δε μπόρεσε να είναι συνεπής.  Ωστόσο το 1697 κατάφερε να ολοκληρώσει τη τραγωδία The Mourning Bride η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και θεωρήθηκε μια από τις πιο δημοφιλείς τραγωδίες της περιόδου.  Το 1700 έγραψε τη τελευταία του  κωμωδία The Way of the World. Ωστόσο δε μπόρεσε να εναρμονιστεί με τις ραγδαίες αλλαγές στις προτιμήσεις του κοινού στα πέντε χρόνια που είχαν μεσολαβήσει μετά το Love for Love με αποτέλεσμα να σημειώσει την πρώτη του αποτυχία και να εγκαταλείψει τη θεατρική γραφή μόλις σε ηλικία τριάντα ετών.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να γράφει ποίηση ενώ μετέφρασε Όμηρο. Οβίδιο και Οράτιο καθώς και το Monsieur de Pourceaugnac του Μολιέρου. Επίσης έγραψε δυο λιμπρέτα για όπερα, τα The Judgment of Paris και Semele. Παρά την αποχή του από τα λογοτεχνικά δρώμενα της εποχής οι συνάδελφοί του των είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Σπουδαίοι συγγραφείς όπως οι Swift, Pope, Gay και Steele έδειξαν με διάφορους τρόπους την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό του. Για παράδειγμα ο Pope του αφιέρωσε τη μετάφραση της Ιλιάδας. O Βολταίρος τον επισκέφτηκε αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίθεση του ως την επιλογή του Κόνγκριβ να εγκαταλείψει το ρόλο του συγγραφέα και να υιοθετήσει αυτόν του αριστοκράτη.

Εκείνη την περίοδο ο Κόνγκριβ ασχολήθηκε περισσότερο με την πολιτική υπηρετώντας την χώρα του από διάφορα πόστα όπως αυτό του Γραμματέα της Τζαμάικα. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Είχε για πολλά χρόνια σχέση με τη μόνιμη πρωταγωνίστρια των έργων του Mrs. Bracegirdle και αργότερα με τη Δούκισσα του Marlborough. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι ήταν ο πατέρας της κόρης της Δούκισσας, Λαίδης Mary Godolphin.

Με την πάροδο των χρόνων η υγεία του χειροτέρευε. Άρχισε να τυφλώνεται ενώ διαγνώστηκε και με ποδάγρα. Το καλοκαίρι του 1728, ενώ ταξίδευε προς το Bath η άμαξά του ανατράπηκε και τραυματίστηκε σοβαρά. Η υγεία του δε μπόρεσε ποτέ να επανέλθει με αποτέλεσμα να πεθάνει τον Ιανουάριο του 1729. Η ταφή του έγινε στο αβαείο του  Westminster εκεί όπου θάβονται οι σπουδαίοι συγγραφείς της Αγγλίας.

 

Φωτογραφία: By Sir Godfrey Kneller – National Portrait Gallery:
NPG 67https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6371155 
The following two tabs change content below.

Κουνουγάκης Μάνος

Γεννήθηκε το 1985 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ με ειδίκευση στην Αμερικάνικη Λογοτεχνία. Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στις τραγωδίες της Αγγλικής Παλινόρθωσης. Συγγραφικά ασχολείται με το διήγημα, την ποίηση και τη θεατρική γραφή. Κείμενα, άρθρα και μεταφράσεις του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανήκει στη τριμελή συντακτική ομάδα του περιοδικού Prachya Review, από το Mπαγκλαντές. (www.prachyareview.com/)

Latest posts by Κουνουγάκης Μάνος (see all)

About The Author

Γεννήθηκε το 1985 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ με ειδίκευση στην Αμερικάνικη Λογοτεχνία. Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στις τραγωδίες της Αγγλικής Παλινόρθωσης. Συγγραφικά ασχολείται με το διήγημα, την ποίηση και τη θεατρική γραφή. Κείμενα, άρθρα και μεταφράσεις του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανήκει στη τριμελή συντακτική ομάδα του περιοδικού Prachya Review, από το Mπαγκλαντές. (www.prachyareview.com/)